İş

Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerine odaklandı

Geçtiğimiz hafta yatırımcılar merkez bankaları, yoğun makroekonomik takvim ve bilançolara odaklanırken, alınan karışık sinyaller piyasaların taraf tutmasını zorlaştırdı.

ABD Merkez Bankası (Fed) hafta içi toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 5-5,25 aralığına yükselterek 16 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Geçen yıl Mart ayından bu yana 10’uncu faiz artırımını gerçekleştiren banka, faiz oranını toplam 500 baz puan artırdı.

Bankadan yapılan açıklamada, ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte “ılımlı bir büyüme” kaydettiğine dikkat çekilerek, son aylarda istihdam artışlarının güçlü olduğu, işsizlik oranının düşük seyrettiği ve enflasyonun sabit kaldığı belirtildi. yüksek.

Bazı ek politika sıkılaştırmalarının uygun olabileceğini tahmin ediyor.

Açıklamadan “yeterince kısıtlayıcı bir duruş elde etmek için bir miktar ek politika sıkılaştırmasının uygun olabileceği öngörülmektedir” ifadesinin çıkarılması dikkat çekti.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın haziran ayında faiz artırımını durduracağının kesin olarak değerlendirildiğini hatırlattı ancak Fed Lideri Jerome Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının önemli olacağını söyledi. Haziran toplantısında görüşülecek.

Yine 50 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Ülkede geçen hafta açıklanan verilere göre analistler, istihdam piyasasındaki güçlü seyrin devam ettiğini belirterek, söz konusu verilerin siyaset alanında Fed’in elini rahatlattığını kaydetti.

ABD’de tarım dışı istihdam Nisan’da 253 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 3,4 ile 50 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan, ABD Federal Deposit Insurance Corporation’ın (FDIC) First Republic Bank’ın kapatıldığını ve varlıklarının ABD’nin en büyük bankalarından biri olan JPMorgan Chase tarafından satın alınacağını açıklamasının ardından hafifleyen bankacılık krizi, 2010 yılında yeniden etkisini gösterdi. ABD’de bu hafta ancak hükümet yetkililerinin ve bankaların dikkat etmesi istendi. Yapılan açıklamalar bölge banka hisselerindeki oynaklığı artırdı.

Birçok kez operasyonlar durduruldu.

Söz konusu bankalardan Pacwest’in stratejik varlıkların satışı da dahil olmak üzere seçeneklerini değerlendirdiğini ve son dönemde ilgi gösteren potansiyel yatırımcılar ve ortaklarla görüşmelerin sürdüğünü açıklamasının ardından bankanın hisselerindeki dalga boyları açıklandı. yükseldi ve yüksek oynaklık nedeniyle birçok kez işlemler durduruldu.

Tüm bu gelişmelerin ardından hafta boyunca yaklaşık 30 baz puan dalgalanan ABD 10 yıllık tahvil faizi, haftayı yaklaşık 2 baz puan artışla yüzde 3,44 seviyesinden kapattı. Aşağı yönlü bir seyir izleyen dolar endeksi, haftayı bir önceki kapanışının yaklaşık yüzde 0,5 altında 101,2 seviyesinde tamamladı.

Haftayı yüzde 6,2 düşüşle 75,2 dolardan kapattı.

Altın fiyatı hafta boyunca 2.065,4 dolarla Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesini test ederken, haftayı bir önceki kapanışa göre yüzde 1,4 artışla 2.016,9 dolardan kapattı.

Üst üste üçüncü hafta düşüş eğilimini sürdüren Brent petrol, Brent petrolün varil fiyatının 71,5 dolarla geçen yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından haftayı yüzde 6,2 düşüşle 75,2 dolardan kapattı.

New York borsaları karıştı

ABD borsaları Fed haftasında karışık bir seyir izlerken, yatırımcıların dikkatini önümüzdeki hafta Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verileri aldı.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in haziran ayında faiz artırımını durduracağının değerlendirildiğini ve Banka’nın yıl sonuna kadar 50 baz puan faiz indirimi yapmasının fiyatlandığını belirtirken, Powell’ın sorularını yanıtsız bıraktı. Toplantıda konuya ilişkin, “Şu anda bir faiz indirimi düşünemiyoruz.” cevap verdiğini hatırlattı.

Analistler, ülkedeki makroekonomik verilerin yakından takip edilmeye devam edileceğini belirterek, ABD’de önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verileri ve Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin şekillenmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

ABD’de borç limiti çıkmazına ilişkin tartışmalar

ABD’de Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık yüzde 0,4, yıllık ise yüzde 5 artması bekleniyor.

Öte yandan ABD’de borç limiti çıkmazına ilişkin tartışmalar sıcak seyrini sürdürürken, ülkede çıkan haberlerde Beyaz Saray’ın kısa vadeli borç limiti artışını değerlendirdiği bildirildi.

Ülkede açıklanan makroekonomik veriler karışık sinyaller vermeye devam etti. Buna göre, Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) imalat endeksi Nisan ayında 47,1 ile piyasa tahminlerini aşarken, imalat sanayindeki daralma devam ederken, yurt içinde ISM imalat dışı endeksi aylık bazda 0,7 puan artarak 51,9’a, beklentiler doğrultusunda. aşıldı.

JOLTS’ta Açık Açık Pozisyon Sayısı bir önceki aya göre 384 bin azalışla 9 milyon 590 bine gerilerken, piyasa tahminlerinin altında kalan açık pozisyon sayısı da Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Mart ayında da yüzde 0,9 artışla beklentilerin altında kaldı.

Piyasa varsayımlarının aşılması risk algısını aşındırdı

Geçen hafta açıklanan verilere göre ABD’de özel sektör istihdamı nisan ayında 296 bin kişi ile piyasa tahminlerinin üzerinde artarken, ülkedeki teknoloji devlerinden biri olan teknoloji devi Apple’ın gelirleri geçen hafta yüzde 3 azaldı. Devam eden bilanço döneminde Ocak-Mart döneminde 94.8 milyar dolara çıktı. iddialarını aşması risk algısını aşındırmıştır.

Bu gelişmelerle birlikte geçtiğimiz hafta New York borsasında S&P 500 yüzde 0,8, Dow Jones endeksi yüzde 1,2 gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

8 Mayıs ile başlayan haftanın veri takviminde Pazartesi günü toptan satışlar, Perşembe günü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve haftalık işsizlik ve Cuma günü Michigan tüketici güven endeksi izlenecek.

Avrupa’da gözler BoE’ye çevrildi

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) beklentiler doğrultusunda üç ana politika faizini 25 baz puan artırdığı, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararlarının açıklandığı haftada Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlendi. ) önümüzdeki hafta yatırımcıların ilgi odağı oldu.

ECB’den yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde alınacak kararların piyasaları yeterince sıkılaştıracağı belirtilirken, toplantının ardından açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, bankanın “daha gidecek çok yolu var” dedi. enflasyona karşı mücadele ettiğini ve Avro Bölgesi’nde enflasyonla mücadele çabası için nakit sıkılaştırmasını “durdurmadığını” söyledi. .

Analistler, söz konusu gelişmelerin ardından ECB’nin para piyasalarında fiyatlamalarda yıl sonuna kadar faiz oranlarını 50 baz puan artıracağının öngörüldüğünü belirtti.

Öte yandan BoE’nin önümüzdeki hafta Perşembe günü politika faizini 25 baz puan artırması bekleniyor.

Endişeler gün geçtikçe güçleniyor

Geçtiğimiz hafta bölgede açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) bilgileri imalat sanayindeki daralmanın devam ettiğine işaret ederken, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler her geçen gün güçleniyor.

Mart ayında Euro Bölgesi ve Almanya’da perakende satışlar bir önceki aya göre sırasıyla %1,2 ve %2,4 gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mart ayında beklentiler doğrultusunda aylık bazda yüzde 1,6 azalırken, yıllık bazda yüzde 5,9 arttı. Bölgede işsizlik oranı Mart’ta yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e geriledi.

Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 10,7 ile beklentilerin altında düşen Almanya’da fabrika siparişleri, 2020 Nisan’dan sonra en büyük aylık düşüşü kaydetti.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, azalan tedarik zinciri sorunlarına rağmen yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının ardından Avrupa ve ABD’den gelen zayıf talep nedeniyle Almanya’nın ihracatı Mart ayında yüzde 5,2 düştü.

Büyüme ve sanayi üretimi verileri takip edilecek

Öte yandan geçen yılın zirvesine yakın seyreden euro/dolar paritesi haftayı bir önceki kapanışa göre 1,1019’dan kapattı.

Bu gelişmelerle birlikte Fransa’da CAC 40 endeksi ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,2 ve İngiltere’de yüzde 1,7 değer kaybederken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,2 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1 yükseldi. .

Önümüzdeki hafta Almanya’da Pazartesi günü sanayi üretimi, Salı günü İngiltere’de bet fiyat endeksi, Çarşamba günü Almanya’da enflasyon, Perşembe günü İngiltere’de BoE faiz kararı, büyüme ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Asya, Çin’in enflasyon verilerine odaklandı

Geçtiğimiz hafta Asya borsalarında alım ağırlıklı bir seyir hakimken, faiz kararlarını açıklayan bölge ülkelerinin merkez bankaları da Fed’in peşine düşerek 25 baz puan artırdı.

Geçtiğimiz hafta Asya’da merkez bankalarının para politikası kararları öne çıkarken, Avustralya Merkez Bankası (RBA) beklentilerin aksine politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,85’e yükseltti. Banka tarafından yapılan açıklamada, gerekirse faiz oranlarını artırmaya devam edileceği açıklandı.

Fiili merkez bankası olan Hong Kong Para Otoritesi (HKMA), gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 5,5’e yükselttiğini açıkladı.

HKMA, faiz artışının ardından doların değer kaybetmesini önlemek amacıyla uluslararası piyasadan 4.671 milyar Hong Kong doları (yaklaşık 595,1 milyon dolar) satın alırken, Fed’in Mart ayında faiz artırımlarına başlamasından bu yana 50. kez oldu. 2022. Kong doları-ABD doları paritesini 7,75 ile 7,85 arasında tutmayı hedeflediği belirtiliyor.

Üretimde daralmanın başladığının sinyallerini verdi

Öte yandan önümüzdeki hafta açıklanacak olan Çin’de TÜFE’nin Nisan ayında yıllık yüzde 1 artması bekleniyor.

Bölgede geçen hafta açıklanan verilere göre hizmet sektörü PMI 56,4’e gerilese de genişlemenin devam ettiğine işaret ederken, imalat sanayi PMI 49,5 ile beklentilerin altında kalarak sanayi üretiminde daralmanın başladığının sinyallerini verdi.

Analistler, Çin ekonomisine ilişkin endişelerin sürmesine karşın, para ve maliye politikalarının destekleyici yönde kullanılabileceği beklentilerinin risk iştahını desteklediğini belirtti.

Tatil nedeniyle bu hafta sadece ilk 2 işlem gününde açık olan Japonya’da Nikkei 225 endeksi haftalık bazda yüzde 1,04 yükselirken, Çin’de 3 gün işlem gören Şangay bileşik endeksi haftayı kapattı. yüzde 0,34 arttı.

TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek

Güney Kore’de Kospi endeksi haftayı hızlı bir şekilde önceki kapanışının altında kapatırken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi haftayı yüzde 0,78 artışla tamamladı.

8 Mayıs’ta başlayan haftanın veri takviminde Japonya’da hizmetler PMI, Salı günü dış ticaret fazlası, Japonya’da Çarşamba günü önde gelen endeks, Japonya’da Perşembe günü cari denge, Çin’de TÜFE ve ÜFE verileri izlenecek.

– Enflasyon Nisan’da yıllık bazda yüzde 43,68 ile 16 ayın en düşük seviyesine geriledi

İç piyasada düşüş trendini üst üste üçüncü haftaya taşıyan BIST 100 endeksi yüzde 4,7’lik değer kaybıyla 4.400,76 puandan kapanırken, gözler önümüzdeki hafta için sanayi üretim verilerine çevrildi.

Hafta içi yayınlanan özette, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 27 Nisan tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına, “Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda, finansal istikrara yönelik riskleri de dikkate alan liraizasyon odaklı bir yaklaşım sürdürülecektir.”ifadeler yer aldı.

32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bien Yapı Eserleri Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ’nin 42,8 lira ve Kayseri Şeker Fabrikası AŞ’nin 16,27 liradan halka arz başvurusunu bu hafta onayladı.

Ayrıca SPK, Borsa İstanbul AŞ piyasalarında yürütülen süreçlerin JP Morgan Securities PLC’ye yaptığı inceleme sonucunda, “VI-104.1 Sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 5. maddesinin birinci fıkrasının a, b, d, e ve f bentlerine aykırılık”32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası verdi.

Geçen hafta yurt içinde açıklanan verilere göre enflasyon Nisan’da aylık bazda yüzde 2,39 artarak yıllık bazda yüzde 43,68 ile 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. İmalat sanayi PMI 51,5 oldu.

Takip edilecek perakende satış verileri

Dolar/TL haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 19,5033’ten kapattı.

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 4.300 ve 4.200 seviyelerinin takviye, 4.500 ve 4.600 puanlarının ise direnç olarak öne çıkabileceğini söylediler.

Önümüzdeki hafta Pazartesi günü hazine istikrarı, Çarşamba günü sanayi üretimi ve işsizlik oranı, Perşembe günü haftalık para ve banka istatistikleri ve Cuma günü perakende satış verileri takip edilecek.

habersultanhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort