Gökbilimciler Erboğa Takımyıldızında İki Ötegezegen Keşfetti
Gökbilimciler, Erboğa takımyıldızında Dünya’dan 370 ışıkyılı uzaklıkta bulunan “PDS 70” sisteminde aynı yörüngede iki ötegezegen tespit ettiler.
CNN’in haberine göre, astronomların Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizilimi (ALMA) Teleskopu ile yaptığı gözlemler sonucunda, genç bir yıldızın yörüngesinde dönen Jüpiter gibi bir ötegezegenin “kardeş” gezegeni daha keşfedildi.
Yıldızın yörüngesinde daha önce “PDS 70b” ve “PDS 70c” olarak adlandırılan iki gezegenin tespit edildiği ancak “PDS 70b”nin yörüngesinde yapı taşları olabilecek bir enkaz bulutunun gözlemlendiği belirtildi. oluşum sürecindeki veya zaten oluşmuş bir gezegenin.
Enkaz bulutunun kütlesinin Ay’ın kütlesinin yaklaşık iki katı olduğu kaydedildi.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2018 yılında keşfedilen ötegezegen “PDS 70b”nin 3 Jüpiter kütlesi olduğunu ve yıldızının etrafındaki yörüngesini tamamlamasının 119 yıldan fazla sürdüğünü açıkladı.
Madrid Astrobiyoloji Merkezi Araştırma Görevlisi ve çalışmanın başyazarı Dr. Olga Balsalobre-Ruza yaptığı açıklamada, ilk kez bu teoriye uyan kanıtlar bulduk” dedi. dedi.
Balsalobre-Ruza, Jüpiter gibi bir gezegenin yörüngesini binlerce göktaşı ile paylaşabileceğinin düşünüldüğünü ancak gezegenlerin birebir yörüngeleri paylaşması durumunda durumun farklı olduğunu kaydetti.
Bilim adamları, söz konusu gezegenlerin görüntülerinin alınması halinde bunun “iki gezegenin aynı yörüngeyi paylaşabileceğinin bugüne kadarki en güçlü kanıtı” olabileceğini düşünüyor.
Güneş Sistemi’nde de yaygın olan “Truva atlarının” gezegenlerle aynı yörüngede bulunan kayalık gök cisimleri, Dünya yörüngesinde dönen bir çift ve Jüpiter yörüngesinde dönen 12 binden fazla “Truva” meteoru olduğu belirtiliyor.
Araştırma Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı.